salmonella 

Vi utför provtagning för Salmonella

Salmonella är en typ av bakterier som kan orsaka matförgiftning och andra hälsoproblem. Det är viktigt att känna till vad salmonella är, hur det smittar, och hur man kan få hjälp med analys och behandling. På AK Lab erbjuder vi professionell hjälp med att analysera livsmedel som kan vara salmonellasmittad, och vi är här för att ge dig den information du behöver för att hantera problemet effektivt.

Vad är Salmonella?

Bakterien finns oftast i tarmarna hos djur och kan spridas via kontaminerad mat eller vatten. När salmonella kommer in i kroppen kan det leda till en infektion som ofta kallas salmonellos. Salmonella sprids oftast genom mat som inte är tillräckligt tillagad.

Även efter att någon har återhämtat sig från en salmonellainfektion kan de fortsätta att bära på bakterierna under en tid. Det innebär att smittan kan spridas vidare, särskilt om de kommer i kontakt med mat, till exempel genom att hantera livsmedel utan att följa god hygienpraxis.

 

Salmonella i Sverige

Salmonella är en bakterie som kan leda till sjukdomar hos både människor och djur. De vanligaste varianterna av salmonella i Sverige som orsakar feber och ont i magen, är Salmonella Enteritidis och Salmonella Typhimurium. Däremot är Salmonella Typhi och Salmonella Paratyphi, som kan ge allvarligare sjukdomar, ovanliga i vårt land men finns i många andra länder.

 

Salmonellabakteriernas resistens

Salmonella bakterier är resistenta mot många vanliga desinfektionsmedel och kan överleva länge i både mat och vatten. Salmonella kan leda till en rad olika symptom som varierar i svårighetsgrad. När salmonella dör sker det vid upphettning. Ju högre temperatur, desto snabbare avdödas bakterierna.

Vid ungefär 70 grader Celsius dör salmonella nästan omedelbart. Vid lägre temperaturer, som 65 grader, tar det lite längre tid för bakterierna att dö.

 

Så smittar Salmonella

Från djur till människa kan salmonella smitta. Sedan sprids det vidare genom kontaminerad mat eller via orena ytor. Salmonella sprids oftast genom mat eller vatten som är i kontakt med bakterien. 

 

  • Rått kött och ägg: Rått eller otillräckligt tillagat kött och ägg är vanliga källor till salmonella.
  • Korskontaminering: Salmonella kan även spridas genom kontakt med kontaminerade ytor eller redskap.

Symptom och tecken på Salmonella

Symptomen på en salmonellainfektion kan vara både obehagliga och allvarliga. De vanligaste symptomen är följande:

 

  • Feber och ont i magen -  En av de tidigaste tecknen på salmonella är feber och buksmärtor.
  • Illamående och diarré - Många upplever också illamående och diarré som kan vara mycket uttömmande.
  • Ledbesvär - Långdragna symptom kan leda till ledbesvär och följdsjukdomar, men det förekommer mest om du smittats utomlands.

 

Förebyggande åtgärder

För att minska risken för salmonella är det viktigt att:

  • Tvätta händerna regelbundet: Speciellt efter att ha hanterat rå mat.
  • Tillaga mat grundligt: Se till att kött och ägg är ordentligt tillagade.
  • Hålla köket rent: Rengör ytor och redskap noggrant för att undvika kontaminering.
  • Läs mer på Livsmedelsverket!

Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat.

Salmonella test och provtagning

På AK Lab erbjuder vi säkra och tillförlitliga tester för salmonella. Provtagning för salmonella innebär att vi analyserar prover från olika källor, såsom livsmedel, för att upptäcka förekomst av bakterier.

Vårt laboratorium använder avancerad teknik för att garantera att testerna är korrekta.

Behandling av salmonella

Behandling av salmonella fokuserar på att lindra symptomen och förhindra uttorkning. Det är viktigt att dricka mycket vätska för att ersätta vätska förlorad genom diarré och kräkningar.

I allvarliga fall kan antibiotika behövas, särskilt om infektionen är svår. Vid mycket allvarliga fall kan det vara nödvändigt att söka sjukhusvård för övervakning och intravenös vätsketillförsel.

Läs mer på Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten!

 

Livsmedelsverket Folkhälsomyndigheten

Vi är ett ackrediterat laboratorium

AK Lab AB är ett oberoende laboratorium som erbjuder kemiska och mikrobiologiska analyser av både vatten och livsmedel. Våra kvalificerade kemister och mikrobiologer skräddarsyr analyserna efter dina behov.

Vi samarbetar med företag av alla storlekar och vårt kvalitetssystem är ackrediterat av SWEDAC enligt de senaste Europastandarderna och ISO 9001.

Vi tillhandahåller ett brett utbud av laboratorietjänster, inklusive antibakteriella tester, rökgasanalyser, test för listeria, PFAS, vattenprovtagning från privata brunnar, badvattenkontroller och mikrobiologiska undersökningar.

 

Grundliga analyser i vårt toppmoderna labb

På AK Lab är vi experter på att utföra omfattande analyser för att identifiera salmonella. Vårt laboratorium är utrustat med den senaste tekniken för mikrobiologiska tester, vilket gör att vi kan erbjuda noggranna och tillförlitliga resultat.

Vi erbjuder en bred palett av laboratorietjänster, inklusive tester för att säkerställa att din mat är säker och fri från salmonella.